Til forsiden

  Havjagt

  Nogle jægere forsyner deres skydepramme med en påhængsmotor og driver jagt på især dykænder på åbent vand. På det åbne hav drives motorbådsjagt normalt fra større både, der ofte er specialdesignede havjagtbåde, men fiskekuttere bliver også anvendt, fordi fuglene kender dem og normalt ikke forbinder dem med fare. Motorbådsjagten retter sig næsten udelukkende mod de store havdykænder, især edderfugl, men også sortand, fløjlsand og havlit.

  Det er almindeligt, at der er to eller flere jægere om bord. I små både bør der højst være to-tre jægere, der skyder, mens der på større både godt kan være fire-fem skytter.

  Når jægeren observerer fugle på vandet, gælder det om - i lighed med kravlejagten - at manøvrere båden på skudhold. Her skal tages hensyn til vindretningen, og da de tunge dykænder normalt må lette op mod vinden, sker den sidste del af indsejlingen med vinden i ryggen. Afstandsbedømmelsen på havet er vanskelig, og fuglene er generelt skudstærke, så jægere på havjagt skal være opmærksomme på at overholde anbefalede maksimale skudafstande.

  Jagt på havet drives i efterårs- og vintermånederne, og sikkerhedshensyn er vigtige. På havjagt bør der fx medbringes sikkerhedsudstyr som redningsvest, mobiltelefon eller UHF-radio, og jægeren skal være opmærksom på vejrmeldingerne og tage højde for forhold som stærk strøm, skiftende vandstande eller is.

  Kilde: Teksten er et redigeret uddrag fra kapitel 5 i Vildt & Jagt i Danmark. Lærebogen til den obligatoriske jagtprøve i Danmark. Du kan læse mere på www.vildt-jagt.dk/vjonline/

  Aktuelt

  Årets Vildtret 2013

  Fødevaremagasinet bragte i november en artikel om finalen i Årets Vildtret 2013. Konkurrencen blev vundet af feltets yngste deltager Chhuong Paing fra restaurant Kiin Kiin, der imponerede med en thailandsk fortolkning af vildt. Det er tredje gang, at konkurrencen løber af stablen, men for første gang blev konkurrencen afholdt i forbindelse med fødevaremessen MAD i Aarhus.
  Læs mere


  Mindre landbrug og mere natur belønnes med bedre jagt
  Denne artikel fra Jyllands-Posten tager udgangspunkt i biotopplanerne på Møllerup Gods ved Djursland. Godsets biotoper har medvirket til at forbedre biodiversiteten og dyrelivet i området, og det understøttes i artiklen af en rapport fra Naturstyrelsen fra juni 2013, hvori det konkluderes, at biotopplanerne forbedrer biodiversiteten på danske landejendomme. 
  Læs mere


  6 hjerter til Rasmus Grønbechs nye vildtkogebog

  I forbindelse med udgivelsen af kokken Rasmus Grønbechs nye kogebog Vildt på gaflen bragte Politiken en artikel om Rasmus Grønbechs forkærlighed for vildtkød samt en anmeldelse af kogebogen. I artiklen opfordrer han danskerne til at få vildt på middagsbordet, og han håber med sin nye kogebog at give flere danskere smag for vildtkød.
  Læs mere

  Naturpleje en succes

  Danske landejendommes naturtiltag i forbindelse med jagt har givet et rigere planteliv og forbedret mulighederne for vildtet, viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet og Naturstyrelsen. TV2 Fyn besøgte i den forbindelse Hverringe Gods.
  Læs mere